Media

Dialogul social și civil poate ajuta UE să crească în mod durabil

Dialogul social și civil poate ajuta UE să crească în mod durabil

La doar câteva zile după alegerile europene din 2024, Comitetul Economic și Social European (CESE) și consiliile economice și sociale naționale (CES) din UE s-au reunit pentru a discuta situația actuală a tranziției digitale și a celei verzi. Concluzia lor: societatea civilă organizată are, în mod clar, un rol esențial în eforturile de remediere a deficiențelor.

Există încă prea multe obstacole în calea unei economii competitive, juste și cu emisii scăzute de dioxid de carbon în Uniunea Europeană – aceasta este concluzia seminarului la nivel înalt care a avut loc la 20 iunie 2024, la Bruxelles.

Manifestarea intitulată „Tranziții către o Europă digitală, verde, justă și competitivă: rolul dialogului social și civil” a fost organizată de CESE în cooperare cu Consiliul Central al Economiei și cu Consiliul Național al Muncii din Belgia, în cadrul Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

UE s-a angajat într-o nouă strategie de creștere durabilă, dar se confruntă cu o serie de provocări externe și interne critice. Probleme acute, cum ar fi tensiunile geopolitice, concurența economică în creștere, fragmentarea și polarizarea societăților, pentru a menționa doar câteva dintre acestea, împiedică implementarea deplină a dublei tranziții digitale și verzi.

Societatea civilă organizată poate și trebuie să aducă o schimbare: prin stabilirea unui dialog social și civil autentic, ea poate să joace un rol în conceperea, punerea în aplicare și evaluarea politicilor publice, pe care societatea noastră să le poată înțelege și accepta.

Organizațiile locale percep impactul și consecințele tranzițiilor pentru economia și societatea UE, deoarece sunt active pe teren și înțeleg ce funcționează și ce nu funcționează.

Aproximativ 85 % din obiectivele planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) legate de dubla tranziție nu au fost încă puse în aplicare. Numai o consultare adecvată a societății civile organizate și sprijinul acesteia pot garanta că tranzițiile din UE se desfășoară eficient.